Kakaomott

Kakaomottet har smak för nötter, mandlar, kakaobönor och torkad frukt men också tobak. Märkligt nog tål den nikotinet. Kakaomottet är snarlikt kvarnmottet i sitt beteende. Honorna lägger upp emot 260 ägg och utvecklingen från ägg till vuxen tar 3-4 månader vid 24°C.

Kakaomottet är ett allvarligt problem i choklad- och tobaksindustrin. Även andra mott, som mandelmottet och det indiska mjölmottet, kan uppträda som skadedjur i chokladindustrin.Förebyggande åtgärder och bekämpning Motten kommer nästan alltid in med råvarorna. Rester under hyllor, skåp och i gamla emballage samt gamla råvarupartier kan tjäna som reservoarer för motten och hålla ett angrepp vid liv. Även i själva maskinerna kan det samlas tillräckligt med spill för motten att föröka sig.

Finns det kakaomott i fabriken finns det alltid risk att de lägger ägg i den färdiga produkten och så har man ”mask” i chokladen. Larverna kan inte tränga in i hermetiskt tillslutna förpackningar. Men honan kan lägga ägg i minsta lilla öppning där lite lukt kan tränga fram. Larven kan därefter krypa in till maten. Om kakaomott eller deras larver påträffas i köket kan man vara säker på att russin eller nötter förvarats för länge.

Kommentarer

kommentarer

Tags:

Leave a Reply