Hem » Djur som kan bitas » Dammkvalster » Dammkvalster


Dammkvalster

Dammkvalster är små och bleka, bara 1/3 mm och svåra att se med blotta ögat. De finns överallt där det finns människor och dammkvalster är ett samlingsnamn för flera vanliga arter i hemmen. De lever av hudavlagringar och mikroskopiska mögelsvampar. Betydelse För de flesta människor är dammkvalster harmlösa. För ett fåtal människor kan allergier mot dammkvalster vara ett allvarligt problem. Det är särskilt deras exkrementer och avstötta hudar, som virvlar i luften, som kan ge astma och snuva.

Allergi mot dammkvalster kan lätt avgöras med ett allergitest. Förebyggande åtgärder och behandling Dammkvalster kräver hög luftfuktighet och värme. Därför är de vanligast i sängar och sängkläder. Ett lättstädat sovrum, regelbunden och grundlig dammsugning av madrasser och vädring av sängkläder minskar antalet kvalster. Om luftfuktigheten är under 45 % trivs inte dammkvalster.

Lagerkvalster
Flera små, upp emot 0,5 mm långa, bleka arter av kvalster som kan uppträda i stort antal i fuktiga matvaror. De lever till övervägande del av mögelsvampar och bakterier.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.