Hem » Djur i livsmedel » Kornvivel


Kornvivel

Det allra vanligaste skadedjuret i spannmålslager är kornvivel. Den kan inte flyg.a men är en outtröttlig fotgängare. Aggläggningen är omständlig. Honan gnager ett hål i sädeskornet, lägger ett ägg i hålet och kittar sedan igen det med ett sekret som har samma färg som kornet. Honan hinner bara med att lägga 2-3 ägg per dag men i gengäld lever hon ganska länge, så det blir i alla fall ett par hundra ägg. Larven saknar ben och kan inte lämna kornet där den kläcks. Den äter ur kornet när den växer och när larven är fullvuxen återstår bara ett tomt skal. Den förpuppar sig inne i skalet och ungefär en vecka senare gnager sig den fullbildade skalbaggen ur det tomma kornet. Vid 26°C tar hela utvecklingen en månad.

Kornviveln föredrar vete, korn och majs. I ett spannmålslager startar angreppet vanligtvis på ett ställe där spannmålen har blivit lite varm. Baggarnas metabolism, ämnesomsättning, får temperaturen och fuktigheten att stiga ytterligare. Det främjar mögeltillväxt och kan förstöra ett spannmålsparti fullständigt. Dyker det upp kornvivlar i ett kök, på ett museum eller på andra ställen där den vanligtvis inte hör hemma, kommer baggarna från spannmål av något slag, kanske en påse fågelfrö. I sällsynta fall kan kornviveln utvecklas i fasta stärkelsehaltiga varor som pasta.

Förebyggande åtgärder och bekämpning Kornviveln kan inte föröka sig i spannmål som lagras i 13-14°C och därunder. Större spannmålspartier gasas normalt. I ett hushåll bör det räcka med att finna angripet frö och kasta det.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.